شوره سر
شورهٔسر (ريشه لاتين: Pityriasis simplex capillitii) ريخته شدن سلولهاي مردهٔ اِسكالپ (فضاي آناتوميك پوست سر٬از رُستَنگاه مو تا گردن) است و نبايد با خشكي پوست سر اشتباه گرفته شود.
پوست انسان در خارجيترين سطح خود بهدليل داشتن كراتين مدام در حال بازسازي سلولي است و اين بدين معنيست كه در تماس مداوم با فضاي اطراف كرار پوست خارجي (اپيدرم) در لايه بيروني از بين ميروند و نياز به جايگزيني دارند. اين بازسازي در تمام سطح بدن وجود دارد ولي هنگاميكه در اسكالپ سر بهدليلي اين روند مرگ سلولي افزايش پيدا كند به شكل ذرات قابل ديدن يا به اصطلاح شوره سر پديد ميآيد.
انواع شوره سرشوره سر به دو شكل خشك يا چرب بروز ميكند.
شورهٔ خشكاين دست از شورهها قابل ديدن و به شكل لايههايي از پوست سر ميباشند. سفيد، مسطح، و به آساني جدا شونده هستند. بيشتر كساني كه به اين نوع شوره دچار ميشوند موهاي خشكي دارند. در بيشتر موارد سبب خارش آزار دهندهاي ميشوند و خاراندن آن، روند افزايش و تكثيرشان را تندتر ميكند. همچنين خارش آنها سبب ملتهب شدن پوست سر و تلاش بيشتر پوست براي نوسازي و در نتيجه افزايش شوره ميشود.
شورهٔ چربذرات كوچكتر، گرد تر و كمي زرد رنگ هستند. به صورت ذرات چربي به پوست سر چسبيده و جدا كردن آنها سختتر و باعث زخمشدن ميشود. سبب احساس خارش زيادي ميشوند و اغلب نشاني از ريزش مو ميباشند و با توجه به اين نكته از خارش سر در شوره چرب بايد اكيداً پرهيز شود.
علتشناسيدر ايجاد شوره سر علتهاي مختلفي ميتوانند دخالت كنند ولي نوع خشك يا چرب آن بستگي به نوع پوست بيمار دارد. از دليلهاي اصلي ايجاد شوره ميتواند:
اختلال در سيستم هورموني[۱]تغذيه نامناسب و ناهماهنگ [نيازمند منبع]مصرف دخانيات [نيازمند منبع]استرس بهويژه در دورههاي مداوم و شديد[۲]كامل نبودن شستشوي سر و باقيماندن مواد شوينده روي پوست سرنوعي قارچ به نام مالاسزيا فورفور
ادامه مطلب لينك زير
برچسب: ،